Rigatoni s brokolicí a gorgonzolou - recept cpt. Cooka
Rigatoni con broccoli e gorgonzola
4 porce:  40 dkg brokolice, 1  citrón, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 12 dkg gorgonzoly, 2/3 šálku smetany, 44 dkg těstovin rigatoni, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
Brokolici rozdělíme na jednotlivé květy a opláchneme. Opláchneme a osušíme i citrón, nakrájíme jej na tenká kolečka. Slanou vodu přivedeme k varu a brokolici s citrónem povaříme asi 5 minut, díky citrónu neztratí barvu. Potom ji scedíme a citrónová kolečka odstraníme.
Dáme vařit vodu na rigatoni. Mezitím oloupeme cibuli a česnek, obojí nadrobno nakrájíme. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a necháme na něm cibuli s česnekem zesklovatět. Přidáme nahrubo nakrájenou gorgonzolu a smetanu na pánev k cibuli a mícháme vše, dokud nedostaneme krémovou omáčku. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Brokolici dáme prohřát do omáčky, dochutíme solí a čerstvě mletým bílým pepřem a muškátovým oříškem. Slejeme vodu z těstovin a zlehka promícháme s omáčkou. Varianty: můžeme přidat i proužky prosciuta nebo brokolici nahradit listovým špenátem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka