Špagety s citrónem - recept cpt. Cooka
Spaghetti al limone
4 porce:  1  citrón, 1.5 šálku bílého vína, 1 šálek šlehačky, 44 dkg špaget, 3 lžíce másla, 10 dkg parmazánu, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř
Kůru z chemicky neošetřovaného a dobře omytého citrónu nastrouháme (jen žlutou část, bílá je hořká) a přidáme na pánev k rozehřátému máslu. Přivedeme k varu, pak přilijeme suché bílé víno (můžete zkusit i variantu s brandy), oheň zmírníme a vaříme asi 10 minut, než se omáčka zredukuje do hustoty sirupu. Potom sundáme pánev z plamene a vmícháme pár lžic smetany, postupně přidáme i zbytek. Vrátíme na sporák, přivedeme k varu a pak zase necháme mírně vařit asi 5 minut do zhoustnutí.
Mezitím v dostatečném množství osolené vody uvaříme těstoviny al dente. Část vody z vaření odložíme, kdyby byla výsledná směs příliš suchá a zcezené těstoviny přidáme do omáčky i s pár lžícemi vody, lehce na pánvi prohodíme. Postupně natřikrát přidáme i čerstvě strouhaný sýr, aby se spojil s omáčkou. Dosolíme a rychle podáváme zakápnuté dobrým olivovým olejem a s mlýnkem na pepř.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka