Paštika z vepřových jater - recept cpt. Cooka
4 porce:  35 dkg vepřových jater, 10 dkg slaniny, 1  žemle, 10 dkg rostlinného tuku, mléko,  špetka muškátového květu nebo paštikového koření, sůl, mletý pepř, 1 lžíce koňaku
Očištěná a dobře omytá játra umeleme na masovém strojku nebo uškrábeme na prkénku nožem, dáme do misky a přidáme v mléce namočenou a vymačkanou žemli. Rozpustíme asi 3 lžíce tuku, přidáme utřená nebo umletá játra, osolíme, okořeníme a můžeme přidat lžíci koňaku. Směs dobře promícháme a přendáme do pudinkové formy, kterou jsme dobře vymastili tukem. Zaplníme ji pouze do tří čtvrtin výšky, aby se voda nedostala do paštiky. Vaříme asi 1 hodinu ve vodní lázni a potom necháme dobře vychladnout, aby ztuhla. Paštiku krájíme na plátky, které podáváme obložené kolečky salátové okurky, osminkami rajčat, proužky paprik nebo kapií nebo zeleninovým salátem. Tuto paštiku můžeme připravovat i z pečených nebo vařených jater, a to nejen vepřových, ale i drůbežích nebo králičích. Potom musíme ovšem přidat více tuku, jinak by byla paštika příliš suchá.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka