Risotto di carote con fiori fritti di sambuco e acacia - recept cpt. Cooka
Mrkvové rizoto se smaženým květem bezu a akátu
4 porce:  1 stonek řapíkatého celeru, 1  cibule, 2  hřebíčky, 1 kg mrkve, 2 l vody, 1  cibule, 35 dkg rýže Carnaroli, 1/2 šálku aromatického suchého bílého vína, extra virgin olivový olej na dochucení rizota, máslo, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 4 snítky tymiánu, 4 snítky majoránky, 4  bezové květy, 4  květenství akátu, 10 dkg hladké mouky, minerální voda podle potřeby, olivový olej na smažení, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
Předem dvě třetiny očistěné mrkve nakrájíme na kousky, také řapíkatý celer, do cibule vetkneme hřebíček a dáme vše vařit do osolené vody, abychom získali zeleninový vývar. Zbytek mrkve nakrájíme na malé kostičky, nadrobno nasekáme i cibuli a obojí zlehka osmahneme na olivovém oleji. Přidáme suchou rýži a necháme zesklovatět, potom k ní přilijeme víno, které se musí za stálého míchání nechat odpařit. Pak postupně po naběračkách přidáváme vývar, další vždy až tehdy, když se předchozí vstřebá. Stále mícháme, dokud rýže není al dente. Podle potřeby v průběhu vaření přisolíme. Pak zdroj tepla vypneme, vmícháme špičkový extra panenský olivový olej, oříšek másla, strouhaný parmazán a nasekané bylinky.
Připravíme si těstíčko na smažení květů: smícháme mouku s perlivou minerálkou a špetkou soli. Květy bezu i akátu do něho postupně namáčíme a smažíme krátce a rychle na pánvi do růžova. Pak je necháme osušit na papírovém ubrousku.
Na talíři naaranžujeme rizoto, lehce opepříme čerstvě mletým černým pepřem a muškátovým oříškem a doplníme smaženými květy. Můžeme dozdobit snítkou tymiánu a majoránky, případně jemně na julienne nakrájenou mrkví.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka