Soúpa fakés - recept cpt. Cooka
Čočková polévka
4 porce:  25 dkg zelené nebo hnědé čočky, 4 lžíce olivového oleje, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 20 dkg mrkve, 1 stonek řapíkatého celeru, 30 dkg rajčat, 1.5 l vody, 2  bobkové listy, 1 snítka čerstvého tymiánu, sůl, mletý pepř, 1 svazek zelené petrželky, vinný ocet, 10 dkg oliv zelených nebo černých
Čočku nasypte na cedník a zastudena propláchněte, pak nalijte vodu do hrnce, aby byla čočka potopená a asi hodinu ji nechte namočenou. Mezitím oloupejte a nadrobno pokrájejte cibuli a česnek. Očistěte mrkev, rozkrojte ji napůl po délce a pak nakrájejte na plátky. Omyjte celer, pokrájejte na kostičky a nať posekejte. Oloupejte spařená rajčata, odstraňte stopky, vyndejte zrníčka a dužinu nakrájejte na kostky.
Čočku vlijte opět na cedník a nechte okapat. V hrnci na polévku rozehřejte olivový olej. Osmažte na něm za stálého míchání zeleninu s rajčaty - asi 2 minuty na středním plameni. Přilijte vodu, přidejte čočku, bobkový list a tymián a polévku uveďte do varu. Vařte pod pokličkou 30 - 40 minut, až čočka změkne, pak ji osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Petrželovou nať opláchněte, oklepte vodu, otrhejte lístky, posekejte je a zamíchejte do polévky. Červený vinný ocet servírujte v malé konvičce, vypeckované olivy v mističce. Na talíři si pak každý podle chuti přilije do polévky 1 - 2 lžičky octa a přidá 3 - 4 olivy.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka