Kotosóupa avgolémono - recept cpt. Cooka
Kuřecí polévka s vejci a citrónem
4 porce:  1.2 kg kuřete, sůl, 1  bobkový list, 1.5 l vody, 20 dkg mrkve, 1  cibule, 1 hlávka mladého česneku, 1 stonek řapíkatého celeru, 6 dkg dlouhozrnné rýže, mletý pepř, 2  vejce, 1  citrón na šťávu, 1/2 svazku zelené petrželky
Vykuchané a očistěné kuře opláchněte a vložte do polévkového hrnce. Přidejte sůl, bobkový list, studenou vodu a uveďte do varu. Seberte pěnu a nechte kuře pod pokličkou při nízké teplotě asi 1 hodinu vařit. Oloupejte cibuli a mrkev a pokrájejte na kostičky. Odřízněte z paličky mladého česneku zelené listy a kořínky, palici rozkrojte podélně, opláchněte a nakrájejte na půlkolečka. Odkrojte listy celeru, ty posekejte a celer pokrájejte jen na malé kousky. Rýži přelijte na cedníku vodou.
Kuře vyjměte z vývaru a dejte vychladnout. Zeleninu a rýži vařte ve vývaru asi 25 minut. Maso vykostěte, nakrájejte na přiměřeně velké kousky a přidejte k vařené zelenině. Polévku podle chuti rozřeďte vodou a odstavte stranou. Osolte ji a opepřete. Vejce s citrónovou šťávou důkladně rozkvedlejte šlehačem na sníh a zamíchejte do mírně vychladlé polévky. Tu pak znovu ohřejte, ale už nevařte, aby se nesrazila. Opláchněte petrželovou nať, lístky pokrájejte, nasypte do polévky a podávajte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka