Sini kebabı - recept cpt. Cooka
Kebab v pekáči
4 porce:  45 dkg mletého hovězího masa, 1/2  cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 šálku zelené petrželky, 1 lžíce rajčatové šťávy, 1 lžička paprikové pasty, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička soli, 3  zelené papriky, 2  rajčata, 2  brambory,

na omáčku: 1.5 šálku vody, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře

Ve velké míse rukama důkladně smícháme mleté maso, jemně nakrájenou cibuli, drobně posekaný česnek, taktéž najemno nasekanou petrželku, sůl, rajčatovou šťávu, červenou paprikovou pastu a čerstvě mletý černý pepř. Do olejem vymazané ohnivzdorné mísy nebo těžšího pekáčku masovou směs rukama namačkáme. Navrchu ji poklademe asi půl centimetru silnými plátky oloupaných brambor, na ně přijdou kolečka rajčat a úplně nahoru na půlky nebo na čtvrtiny podélně rozkrojené dlouhé zelené papriky (beraní rohy). V malé misce smícháme vodu, protlak, sůl a pepř, dobře promícháme, aby se protlak rozpustil, omáčkou zalejeme obsah pekáče a ještě zakapeme olivovým olejem. Přikryté hliníkovou fólií pečeme v troubě asi 30 minut při teplotě 190 °C a potom stejnou dobu odkryté, dokud brambory nedostanou zlatohnědou barvu. V Turecku bývalo zvykem tento doma připravený kebab poslat zapéci k nejbližšímu pekaři.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka