Giouvarlakia avgolémono - recept cpt. Cooka
Masové koule ve vaječno-citrónové polévce
4 porce:  50 dkg mletého masa jehněčího nebo hovězího, 1  cibule, 1 hrst zelené petrželky, 1 lžíce sekaného kopru, 1  vejce, 1/4 šálku douhozrnné rýže, 1 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř podle chuti, hladká mouka,

avgolémono: 1  vejce, 1/2  citrónu, 2 lžíce vývaru

Cibuli nadrobno nakrájejte, petrželku a kopr nasekejte a všechny uvedené ingredience na knedlíčky kromě mouky důkladně smíchejte dohromady, ze vzniklé směsi tvořte malé kuličky, jednu přibližně o váze 20 g. Ve větším hrnci dejte vařit vodu, každou kuličku před vhozením do vroucí vody pak poválejte v mouce, tím se zabrání jejich rozpadnutí. Po vhození všech kousků do hrnce vodu přiveďte znovu k varu a pak při nižší teplotě přikryté vařte asi 45 minut.
V misce důkladně rozšlehejte vejce, pomalu za stálého šlehání přidáváte citrónovou šťávu a nakonec i trochu vývaru z masových koulí. Vejce se nesmí srazit. Směs opatrně vmícháme do polévky, nesmí se zprudka míchat, necháme pár minut rozležet a zhoustnout a hned podáváme posypané zelenou petrželkou a s čerstvým chlebem. Variant je více, k masu lze přidávat i chléb namočený v mléce, k jeho kořenění se používá máta i oregano.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka