Risotto ai finocchi con ricotta e peperoncino - recept cpt. Cooka
Fenyklové rizoto s ricottou a feferonkou
4 porce:  40 dkg rýže, 2 lžíce olivového oleje, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 stonku řapíkatého celeru, 1 lžíce másla, 2 sklenky vermutu dry nebo suchého bílého vína, 1.1 l vývaru, 1/2 lžičky fenyklu, 2 stroužky česneku, 2  salátové fenykly, mořská sůl, mletý pepř, 7 dkg másla, 11.5 dkg parmazánu do rizota, 4 lžíce ricotty, 1  citrón na kůru i na šťávu, 2  chilli papričky, parmazán na posypání
Semínka fenyklu rozdrťte v hmoždíři na prášek. V širokém hrnci rozehřejte trošku oleje, na něm zlehka osmahněte česnek, přidejte fenyklový prášek a plátky salátového fenyklu. Trochu dosolte, opepřete a stáhněte plamen. Přikryjte pokličkou a zvolna duste asi 20 minut, dokud fenykl není měkký a sladký.
Mezitím rozehřejte v hrnci olivový olej a máslo, přidejte jemně nasekanou cibuli, česnek a celer a vše zlehka smažte asi 15 minut. Když zelenina zesklovatí, přidejte rýži a zesilte plamen. Za stálého míchání nechejte rýži zprůsvitnět. Pak přidejte suchý vermut nebo bílé víno a opět míchejte, nechte alkohol odpařit. Když se odpaří, přidejte prvni naběračku dobrého vývaru a špetku soli. Ztlumte plamen a občas promíchejte, když se vývar vsákne a odpaří, teprve potom přidejte další naběračku. Když je ještě rýže polotvrdá, přidejte dušenou fenyklovou směs a pokračujete ve vaření přiléváním vývaru, dokud není rýže hotová.
Do hotového rizota vmíchejte máslo, parmazán, nadrobenoý sýr ricotta a citrónovou kůru. Dochutíte opatrně i citrónovou šťávou, tak aby ladila s fenyklem. Sušené chilli papričky rozetřete v třecí misce na prášek. Na talířích se rizoto popráší chilli práškem a zbytkem fenyklu, a ještě posype čerstvě strouhaným parmazánem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka