Zapékaná jablka pod ořechovým těstem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  20 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru krupice, 20 dkg mletých vlašských ořechů, 20 dkg másla, 6  jablek, 10 dkg másla, 2  citróny, 3 lžíce krystalového cukru, 2 hrsti brusinek, vanilková zmrzlina
Kyselejší jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na čtvrtky a ty ještě příčně napůl, vložíme do mísy a promícháme s citronovou šťávou, rozehřátým máslem a cukrem. Přidáme i brusinky a necháme proležet.
Z ingrediencí na těsto připravíme smícháním všech surovin (hladká mouka, cukr, mleté ořechy a máslo změklé při pokojové teplotě) těsto lineckého typu. Necháme je půl hodiny odležet v chladu. Poté těsto mezi dvěma listy pečicího papíru vyválíme podle tvaru formy, mělo by být asi 1/2 cm vysoké. Jablečnou směs přendáme do zapékací mísy, přiklopíme plátem těsta a okraje dobře začistíme a utěsníme, aby neměla kudy unikat pára z pečených jablek. Zbylé těsto kolem okrajů formy oddělíme a upečeme zvlášť. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 15-20 minut dozlatova. Zbytek těsta vyválíme na silný plát a při pečení ho rozmačkáme, po vyjmutí z trouby nahrubo nadrtíme. Vznikne nám tak speciální drobenka.
Jablka necháme trochu zchladnout, podáváme s kopečky zmrzliny obalené v drobence. Je to ale vynikající i druhý den.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka