Chilské empanadas - recept cpt. Cooka
4 porce:  

těsto: 3 šálky hladké mouky, 1 lžička soli, 8 lžic másla, 2  žloutky, 2 lžíce estragonového octa, 9 lžic vody,

náplň: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté papriky, 1/8 lžičky kayenského pepře, 2 lžíce másla, 1  cibule, 45 dkg libového hovězího masa, 1/4 lžičky dobromysli, sůl, 1  bobkový list, 1/2 šálku hovězího vývaru, 3 lžíce rozinek, 8  oliv, 1  vejce,

na pomazání: 1  žloutek, 1  vejce, 1 lžíce vody

Mouku prosijte do mísy, přidejte máslo nasekané na drobné kousky, žloutky, ocet a rukama promíchejte, až jsou suroviny dobře spojené. Přidejte polovinu vody a pokračujte v hnětení za postupného přidávání zbytku vody, aby vzniklo pevné a hladké těsto. Hotové nechejte hodinku odpočinout v ledničce.
Na pánvi rozehřejte olej s máslem, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a osmahněte ji asi 5 minut, dokud jí nezačnou žloutnout okraje. Přidejte mleté hovězí maso, dobromysl, sůl a bobkový list a míchejte, dokud se neodpaří všechna tekutina. Přidejte vývar a opět nechte vařit, dokud se ho většina neodpaří. Přimíchejte rozinky a olivy, odstavte z ohně. Vmíchejte nasekané natvrdo vařené vajíčko. Dochuťte kořením a solí.
Troubu přehřejte na 190 °C. Na pomoučené podložce z těsta vyváleného na tloušťku asi 2 mm vykrajujte kolečka o přuměru asi 10 cm. Na každé lžičkou dejte část náplně, ale dbejte, aby zůstal centimetrový čistý okraj, který navlhčíte vodou. Kolečko přehněte napůl, okraje přimáčkněte a vidličkou spojte, aby náplň nemohla vytéci. Také povrch vzniklého půlměsíce dvakrát vidličkou propíchněte. Z vajíčka, žloutku a vody vyšlehejte pomazání. Empanadas naklaďte na plech na pečící papír, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péci na 30 minut nebo dokud nezezlátnou. Podávejte horké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka