Gnocchi alla parigina - recept cpt. Cooka
Nočky po pařížsku
4 porce:  

la pasta da choux: 20 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 3 dl mléka, 10 dkg strouhaného parmazánu, 6  vajec, sůl,

salsa Mornay: 1 dl smetany, 25 dkg strouhaného parmazánu, 8.5 dkg hladké mouky, 8.5 dkg másla, 7 dl mléka, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř

V kastrolu rozpustíme máslo s mlékem a špetkou soli. Jakmile je máslo rozpuštěné, přidáme prosátou mouku. Dřevěnou vařečkou silně mícháme, dokud směs není hladká a bez hrudek, a vaříme dalších několik minut. Sejmeme hrnec z ohně a necháme vychladnout. Pak přidáme strouhaný parmazán, a postupně jedno po druhém i vejce. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu. Stále mícháme, aby se vše spojilo. Těsto je hotové, když se odlepuje ode dna. Vychladlé je dáme do plnícího sáčku s otvorem o průměru 1.5 cm a vytlačujeme z něj nočky do hrnce s vařící osolenou vodou. Nočky krájíme při vytlačování nožem nebo nůžkami asi na délku 3 cm. Ve vodě je necháme, dokud jsou tuhé a nejeví tendenci bobtnat. Vyjmeme je děrovanou lžící a necháme odpočinout na vlhké utěrce.
Mezitím si připravujeme omáčku: máslo rozpustíme v jedné pánvi a když chytá barvu, přidáme mouku. Ve druhé přivedeme k varu mléko, bohatě ochucené muškátovým oříškem, špetkou pepře a trochou soli. Zlatavou jíšku zalijeme vřelým mlékem a metlou na ohni rozmícháme v hladý bešamel, který stáhneme z ohně, dokud není ještě úplně hustý a přimícháme do něj smetanu a pak i polovinu strouhaného parmezánu.
Noky vložíme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme omáčkou Mornay, a parmazánem posypeme povrch. Pečeme při 170 °C asi 25 minut. Když jsou pěkně zapečené, přemístíme je na talíř a posypeme pepřem a špetkou muškátového oříšku.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka