Köttbullar - recept cpt. Cooka
Švédské masové kuličky
4 porce:  50 dkg mletého masa - směs hovězího a vepřového, 2.5 dl mléka, 7.5 dkg bílé strouhanky, 1  vejce, 1  cibule, sůl, mletý bílý pepř, nové koření, máslo na smažení, brusinky
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na trošce másla, nesmí zhnědnout. Strouhanku namočíme v mléce. Smícháme mleté maso, nejlépe v kuchyňském robotu s cibulí, vajíčkem, směsí strouhanky v mléce a kořením na správnou konzistenci a chuť. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme trochu vody. Chuť a konzistenci otestujeme na prvním karbanátku. Malé karbanátky tvarujeme s pomocí dvou lžic a ukládáme je na navlhčenou plochu. Na pánvi rozpálíme dostatek másla a do něj přidáváme masové kuličky a necháme je osmahnout ze všech stran. Pánví často potřásáme. Podáváme s bramborovou kaší a přiložíme naložené brusinky nebo s vařenými bramborami promíchanýmí s brusinkami čerstvými.
Tyto kuličky jsou rozšířené po celém Švédsku v různých obměnách. Někdo cibuli nesmaží samostatně, ale míchá ji s masem nastrouhanou. Někdo je raději podává s hustou hnědou omáčkou, zatímco jiní dávají přednost jemné masové šťávě. V jižním Švédsku mnoho lidí preferuje tučnější maso, ale čím dále na sever jdete, tím méně bude použito mastného vepřového. Zato vždy bude ve směsi strouhanka s mlékem, která jim dodává měkkou konzistenci. A specifické jsou jako příloha i ty brusinky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka