Kroppkakor - recept cpt. Cooka
Švédské plněné bramborové knedlíky
8 porcí:  10  brambor, 2  žloutky, 16 dkg hladké mouky, 1 lžička soli, 1  cibule, 20 dkg soleného vepřového masa, 2 lžičky drceného nového koření
Brambory oloupeme a uvaříme. Prolisujeme nebo jemně nastrouháme a smícháme na kaši se žloutky a solí. Pyré necháme vychladnout a pak vmícháme mouku. Těsto důkladně prohněteme a nakonec z něj vytvoříme válec. Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli najemno. Maso rychle opražíme s cibulí a smícháme s drceným novým kořením. Válec bramborového těsta nakrájíme na plátky, uprostřed každý zploštíme a naplníme vepřovou směsí. Směs těstem obalíme a v dlaních vyválíme do malé koule. Ty vaříme pomalu v hrnci lehce osolené vody bez pokličky po dobu 5 - 6 minut, než knedlíky vyplavou na povrch. Podáváme s brusinkami a rozpuštěným máslem.
Brambory byly základem jídel ve Švédsku během posledních několika století. A knedlíky se pod různými jmény jedí po celé zemi. Existuje mnoho receptů na plněné bramborové knedlíky, vlastně jediné, co mají společného, je, že jsou vařené ve vodě. Další detaily se liší podle místní tradice: mouka pšeničná i ječmenná, vařené i syrové brambory, náplň z vepřové masa a cibule nebo houbová, polít máslem nebo navršit brusinky, atd.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka