Krémová cibulová polévka - recept cpt. Cooka
Soupe à la crème d'oignon
6 porcí:  12 dkg másla, 1 kg cibule, 1  bobkový list, 10 cl suchého vermutu bianco, 1 l kuřecího vývaru nebo zeleninového, 1.5 dl smetany, citrónová šťáva, 1 lžička soli, mletý pepř, pažitka a krutony na ozdobu
Rozpustíme 2/3 másla ve velkém kastrolu. Pětinu cibule si odložíme a zbytek nakrájený na plátky přihodíme na máslo spolu s čerstvým bobkovým listem. Promícháme, aby se spojila s máslem, zakryjeme a dusíme 30 minut na velmi mírném ohni. Cibule musí změknout, ale ne zhnědnout. Přidáme vermut, zvýšíme teplotu a necháme vařit, dokud se tekutina odpaří. Potom přidáme vývar, sůl a pepř. Přivedeme k varu, plamen snížíme a dusíme 5 minut. Necháme chvíli vychladnout, odstraníme bobkový list a rozmixujeme na hladké pyré.
Zbývající cibuli na zbytku másla pomalu necháme pod pokličkou změknout, potom odkryjeme a necháme trošku zezlátnout. Do polévky přidáme smetanu a necháme ji v ní prohřát, už bez vaření. Dosolíme, dokořeníme a podle chuti můžeme přidat i citrónovou šťávu. Přidáme zvlášť smaženou cibuli a promícháme ji 2 minuty v polévce, pak nalejeme do polévkové mísy, posypeme krutony, ozdobíme nasekanou pažitku a podáváme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka