Pečený lilek se sýrem a medem - recept cpt. Cooka
4 porce:  2  lilky (asi po 350 g), 14 dkg ovčího sýra (španělský roncal nebo manchego), 2 lžíce mléka, 1  vejce, 1  žloutek, 1 lžička jemné mořské soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku, 2 lžíce másla, 1 lžíce medu
Opláchněte lilky, osušte, odřízněte vršek, každý aspoň jednou propíchněte ostrou vidličkou (aby nepraskl), a uložte je vedle sebe do kameninového hrnce (sand pot - jílový hrnec s drsným vnějším povrchem a hladkou glazurou uvnitř). Přikryjte a dejte nejprve na mírný oheň, postupně zvyšujte teplotu na střední a vařte, otáčejte každou čtvrthodinu, dokud lilek nemá černé skvrny a není úplně měkký, 30 až 40 minut.
Rošt v troubě dejte do nejvyšší polohy a předehřejte ji na 180 °C. Mezitím dejte do dřezu cedník a lilky na něj položte naříznuté a nechte 10 minut stát, aby odtekla zhnědlá šťáva. Když zchládnou natolik, aby šly vzít do ruky, oloupejte je a položte do mísy. Přidejte dvě třetiny strouhaného sýra (místo uvedených sýrů španělských lze použít jako podobné řeckou myzithru nebo italskou ricottu salata), mléko, vejce a žloutek, dobře promíchejte, lilek přitom rozmačkejte. Dochutí se solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Polovinou másla vymažte nízké zapékací mistky (cazuelitas). Rozdělte do nich lilkovou směs, srovnejte jejch povrch a posypte zbývajícím sýrem. Zbývající máslo rozehřejte s medem, v originále se praví, že nejlépe levandulovým nebo romarýnovým, a povrch tím pokapejte.
Misky položte plech a přeneste do trouby. Teplotu hned zvyšte 230 °C. Peče se 20 minut nebo dokud povrch není zlatohnědý a nafouknutý. Podáváme teplé. Vše můžete mít před pečením připraveno i 4 hodiny předem. V tom případě je uchovejte na chladném místě a nejprve rozehřejte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu asi 15 minut.
Recept pochází ze středověké kuchařky, Le Libre del Coch, Robert de Nola, publikováno v roce 1520.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka