Biff à la Lindström - recept cpt. Cooka
Hovězí à la Lindström
6 porcí:  50 dkg mletého hovězího masa, 1.2 dl vody, 3  žloutky, 1/2  cibule, 15 dkg červené řepy (nakládané, i se šťávou), 3.5 dkg kaparů, sůl, mletý bílý pepř
Najemno nakrájíme cibuli a naloženou řepu na malé kousky. Smícháme mleté hovězí se žloutky, malým množstvím vody, solí a pepřem do hladkého těsta. Přidáme cibuli, kapary a řepu a také trochu řepné šťávy. Tvarujeme do malých kulatých placiček. Na rozehřátou pánev dáme trošku másla a rychle na něm opečeme karbenátky z obou stran, aniž bychom je nechali úplně propéct, mají být uvnitř spíše medium než well done.
Biff à la Lindström je švédská klasika s ruskou příchutí. Podobá se hamburgeru, ale se sladkou chutí červené řepy a slaností kaparů. Ve Švédsku byla představena v roce 1862 Henrikem Lindströmem, který se narodil a vyrůstal ve švédské rodině v Sankt-Petěrburgu. Lindström tehdy při návštěvě hotelové restaurace v Kalmaru na jihovýchodě Švédska zadal kuchaři pokyny, jak má jeho smažená masová placička vypadat. A odtud se potom rozšířil recept do celé země.
Příloha: opečený brambor, zelenina, např. fazolové lusky

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka