Hrachový krém po alsasku - recept cpt. Cooka
Velouté de pois cassés
6 porcí:  15 dkg loupaného hrachu, 4  brambory, 1 stonek řapíkatého celeru, 1  cibule, 1  pórek, 2 snítky zelené petrželky, 1  bobkový list, 1 snítka tymiánu, 1 kostka slepičího bujónu, 15 dkg uzené slaniny, sůl, mletý pepř, 1.5 l vody
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji. Také očistíme a nakrájíme cibuli a pórek, ten na 2 cm kousky. Omyjeme petrželku, kuchyňskou nití ji svážeme s tymiánem a bobkovým listem.
Hrách zalejeme v hrnci studenou vodou a vaříme na mírném ohni po dobu 10 minut. Pak se přidá zbytek vody, kostka bujónu, zelenina a kytička z bylin. Podle potřeby opatrně dosolíme, bujón už je slaný, přidáme pepř a po přivedení zpět do varu 30 minut vaříme.
Mezitím opražíme proužky slaniny na suché pánvi a odložíme ji stranou. Odstraníme bouqet garni z polévky a tu rozmixujeme dohladka. Přidáme slaninu a vaříme na mírném ohni po dobu 3 minut. Podáváme teplé. Připadně můžeme ještě dokořenit a dobarvit lžičkou libanonské směsi koření za'atar (základem je tymián, oregano, majoránka).
Příloha: chlebové krutony osmažené na másle

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka