Risotto s červenou řepou - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg červené řepy, 4 lžíce vody, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 6 lžic slunečnicového oleje, 20 lístků šalvěje, 2  cibule, 2 stroužky česneku, 1.5 šálku rýže arborio nebo podobné, 4 šálky kuřecího vývaru případně zeleninového, 1/2 šálku parmazánu, 20 dkg kozího sýra
Troubu předehřejeme na 200 °C. Očistěnou řepu pomažeme olivovým olejem, osolíme, posypeme mletým pepřem, zbalíme do alobalu a dáme do trouby na 30 - 40 minut změknout. Na malé pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje a postupně osmahneme čerstvé šalvějové lístky na pár vteřin, dokud nepřestanou prskat. Vyjmeme je a necháme osušit na papírovém ubrousku. Z trouby vytáhneme řepu a necháme trošku zchládnout. Oloupeme ji a rozmixujeme s vodou a 2 šalvějovými lístky, solí a pepřem.
Ve velké pánvi rozehřejeme slunečnicový nebo jiný rostlinný olej a asi 7 minut na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli doměkka. Na poslední minutu přidáme rozdrcené stroužky česneku. Vmícháme a necháme zesklovatět rýži. Potom k ní pomalu, po jednotlivých naběračkách přidáváme vřelý vývar, vždy další dávku až se předchozí vstřebá a odpaří. Takto pokračujeme za stálého míchání asi 15 minut, potom přimícháme protlak z řepy a necháme na mírném plameni dalších 5 - 10 minut, dokud není rýže al dente. Vypneme plamen, dokořeníme promícháním se dvěma třetinami nastrouhaného parmezánu a kousky kozího sýra.
Podáváme ozdobené lupínky parmazánu a osmaženými šalvějovými lístky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka