Skořicový jablečný koláč - recept cpt. Cooka
8 porcí:  1/2 šálku másla plus něco na vymazání pekáče, 1.5 šálku hladké mouky, 4  jablka, 1 lžíce citrónové šťávy, 3  vejce, 1 šálek krystalového cukru, 6 lžic plnotučného mléka, 1/4 šálku half-and-half (směs mléka se smetanou, půl na půl), 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1/4 šálku krystalového cukru, 2 lžičky mleté skořice
Troubu předehrejeme na 200 °C, čtvercový pekáč o straně 23 cm nebo podobné velikosti vymažeme máslem a vysypeme moukou. Omytá jablka rozpůlíme, zbavíme jadřince a nakrájíme na zhruba 4 mm silné plátky. V míse je zlehka promícháme s citrónovou šťávou, aby nehnědly.
Na pánvi v mléce a směsi mléka se smetanou (z názvu směsi je zřejmý původ receptu) rozpustíme máslo a necháme trochu zchládnout. V míse rozšleháme důkladně vejce s cukrem, dokud směs není hustá a metla v ní nezanechává stopu. Do ní pak postupně přimícháváme máslo rozpuštěné v mléce. A dále přidáváme prosátou mouku s kypřícím práškem a opatrně vmícháme stěrkou nebo lžící. Směs vlijeme do připraveného pekáče. Jablka necháme okapat a skládáme je nahoru šikmo těsně k sobě, potom posypeme směsí mleté skořice a cukru. Dáme do trouby a pečeme asi 25 - 30 minut, dokud není koláč zlatý a propečený.
Po vytažení z trouby necháme trošku vychladnout a krájíme na čtverce. Podáváme jako desert teplé se šlehačkou nebo vychládlé třeba ke kávě.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka