Lasagne po neapolsku - recept cpt. Cooka
Lasagne alla Napoletana
6 porcí:  30 dkg lasagní, 30 dkg zadního hovězího, 1  vejce, 3 lžíce strouhaného parmazánu, mletý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 1  cibule, 2  mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 stroužek česneku, 1 l rajské omáčky, sůl, 4  vejce, 15 dkg mozzarelly, máslo, bazalka
Na rozpálený olivový olej dáme asi na 5 minut osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Před koncem přidáme nasekaný česnek a po chvíli rajčatové pyré nebo oloupaná a nakrájená rajčata zbavená semínek. Trochu osolíme, opepříme a necháme na mírném ohni bublat asi hodinu.
Mezitím v misce smícháme najemno nasekané (pomleté) čisté hovězí maso s vajíčkem a strouhaným sýrem. Ze směsi vyválíme malé kuličky, které rychle dohněda osmahneme na másle a oleji a potom je přendáme do omáčky. Další vajíčka uvaříme natvrdo.
Lasagne po třech, čtyřech plátcích necháme pár minut povařit v osolené vodě, do které jsme přidali trošku oleje. Hlídáme je, aby se k sobě nepřilepily a potom je ochladíme v misce se studenou vodou a necháme osušit na utěrce. Do vymazaného pekáčku klademe střídavě vrstvu těstovin, rajčatové omáčky, masových polpet, vajíček a mozzarelly krájených na plátky, bazalku a opět lasagne a tak dále. Často se místo vajíček používá ricotta, někdo přidává ještě vepřovou klobásku salsicca povařenou a pokrájenou na kolečka. Poslední vrstvu lasagní zakapeme zbykem omáčky a poklademe plátky másla, případně i strouhaným sýrem. Zakryjeme alobalem a dáme na hodinku do trouby předehřáté na 160 °C. Po vyjmutí necháme asi 10 minut dojít a rychle horké podáváme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka