Pohlreichova kulajda - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 hrst sušených hub, 1 l hovězího vývaru, 5 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, 16 dkg brambor, 1 svazek kopru, ocet, 3 dl mléka, 1 dl smetany, sůl, moučkový cukr, mletý pepř, 4  vejce
Houby namočíme do studené vody. V kastrolu rozehřejeme máslo, na které nasypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Hotovou jíšku zalejeme vývarem, rozmícháme metličkou dohladka, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Necháme zvolna vařit asi 20 - 30 minut. Mezitím nakrájíme oloupané brambory na malé kostičky. Mouka se provaří a vznikne tak nádherně hladký základ polévky. Přidáme mléko, brambory, vymačkané houby a necháme provařit do změknutí brambor. Podle chuti přidáme cukr, sůl a ocet a zjemníme smetanou. Nakonec do polévky přidáme nasekaný kopr, trošku si ho necháme na ozdobení na talíři. Polévku už nevaříme, aby kopr zůstal krásně zelený.
Servírujeme se ztraceným vejcem: v kastrůlku zavaříme nesolenou vodu s octem, vejce vyklepneme do šálku a poté ho vlijeme do vroucí vody, kterou jsme roztočili do víru. Voda se musí vařit jen velmi mírným varem, opatrně ji promícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vejce takto vaříme maximálně 2 - 3 minuty. Stáhneme z ohně a necháme dojít. Žloutek musí zůstat tekutý. Před podáváním je položíme na savý kuchyňský papír, abychom ho zbavili přebytečné vody.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka