Kořeněná kachna na hruškách - recept cpt. Cooka
Ànec amb peres
6 porcí:  6  kachních prsíček nebo vykostěná stehna, 1.5 cl olivového oleje, 1  cibule, 1  celá skořice, 4 snítky tymiánu, 4.75 dl kuřecího vývaru nebo kachního vývaru, 3  hrušky, 3 cl olivového oleje, 2.5 dkg rozinek, sůl, mletý pepř,

picada: 3 cl olivového oleje, 1 plátek chleba bez kůrky, 2 stroužky česneku, 1.5 dkg mandlí, 1.5 dkg lískových ořechů, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, sůl, mletý pepř

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Porce masa osolíme a opepříme, kůži propícháme vidličkou. Na rozpálené pánvi osmažíme nejprve kůží dolů, asi 5 minut, až pustí všechen tuk, ten slejeme, maso obrátíme a kratčeji opečeme i z druhé strany. Pak ho přemístíme do žáruvzdorné mísy. Na pánvi na lžíci tuku z kachny osmažíme cibuli nakrájenou na tenké měsíčky. Po 5 minutách přidáme celou skořici rozlomenou na půlky, tymián, kačení nebo kuřecí vývar (trochu vývaru si ponecháme stranou) a přivedeme k varu. Směsí přelijeme maso a dáme péci asi na 70 minut.

A mezitím si připravíme si omáčku picada. Rozpálíme na pánvi olej a osmažíme na něm starší, ztvrdlý plátek chleba. Odložíme jej na savý papír a krátce v oleji ohřejeme i oloupaný česnek, přidáme jej k chlebu. Oloupané mandle a oříšky rozmělníme v hmoždíři nebo food processoru, potom k nim po kouscích přidáváme chléb a česnek. S troškou vývaru zpracujeme na hustou a hladkou pastu. Přidáme petrželku a dochutíme solí a pepřem.

Omyté hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Po obou stranách rychle osmahneme na olivovém oleji, dokud nezačnou chytat barvu. Potom je s pastou a rozinkami přidáme ke kachně do mísy a zapečeme vše asi 15 minut, dokud hrušky nejsou měkké.

Příloha: šťouchané brambory, zelenina


www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka