Rýže po kubánsku - recept cpt. Cooka
Arroz a la Cubana
4 porce:  3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 30 dkg dlouhozrnné rýže, 8.5 dl vody, 1.5 dkg másla, 4  banány, 4  vejce, sůl, mletá paprika,

rajčatová omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 80 dkg rajčat z konzervy, 4 snítky tymiánu nebo oregana, mletý pepř

Připravíme si rajčatovou omáčku: rozehřejeme na pánvi olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek, zlehka smažíme, dokud není vše měkké. Vmícháme rajčata z plechovky a snítky tymiánu nebo dobromysli a necháme bublat asi 5 minut. Dokořeníme solí a pepřem, vyjmeme koření a ponecháme omáčku v teple.

Do hrnce nalejeme vodu, přidáme oloupané, ale celé stroužky česneku (dvě třetiny z uvedeného množství) a trošku oleje. Přivedeme vodu k varu, vmícháme rýži a vaříme asi 18 minut, než je hotová a tekutina se úplně vstřebá. Na polovině oleje zlehka osmažíme zbývající nasekaný česnek. Přilejeme k rýži, promícháme a sundáme rýži z plamene, zakryjeme.

Máslo rozehřejeme se zbývající čtvrtinou oleje, oloupané banány rozpůlíme podélně a krátce osmažíme z obou stran. Odložíme je do tepla. Potom na oleji na mírném ohni osmažíme rozklepnutá vajíčka, dokud jim nezezlátnou okraje. Osolíme je a zaprášíme mletou paprikou. Rýži podáváme zalitou rajčatovou omáčkou a nahoru klademe banány a smažená vajíčka.


www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka