Lilky plněné masem - recept cpt. Cooka
Berenjenas rellenas de carne
2 porce:  2  lilky, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1/4 šálku strouhanky, 1/4 šálku plnotučného mléka, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 1  rajče, 20 dkg mletého vepřového masa, 1/2 lžičky mleté skořice, 3/4 lžičky kmínu, 1  vejce, 1/4 šálku tvrdého sýra (mančského, případně čedaru)
Omytým lilkům ořízneme konec a podélně je rozpůlíme. Do hrnce nalejeme šálek vody, přidáme třetinu oleje a položíme do ní lilky řezem nahoru. Osolíme, opepříme, pod pokličkou přivedeme vodu k varu, pak oheň stáhneme a necháme vařit při mírné teplotě asi 5 - 8 minut, dokud trochu nezměknou, což ověříme špičkou nože. Vyjmeme z vody a necháme zchládnout, aby se s nimi dalo pracovat. Velkou lžící pak dužinu vydlabeme, nasekáme ji a dáme stranou, ponecháme tenké stěny. Lilky umístíme do zapékací mísy i se zbylou vodou.
Strouhanku rozmočíme v mléce. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ve zbývajícím oleji, občas zamícháme, dokud nezačne zlátnout. Na poslední půlminutu přihodíme jemně nasekaný česnek. Potom přidáme oloupané a na kousky nakrájené rajče a smažíme dalších 5 minut. Následně do směsi přijde mleté vepřové, osolíme, opepříme, okořeníme mletou skořicí a kmínem a mícháme na prudším ohni, až maso chytne barvu, asi 8 minut. Pak vmícháme nasekanou dužinu a strouhanku a necháme na sporáku, dokud se neodpaří všechna tekutina. Úplně nakonec spojíme rozšlehaným vajíčkem.
Lžící naplníme směsí lilkové lodičky, posypeme vše strouhaným sýrem a dáme na 20 minut zapéci do trouby předehřáté na 180 °C. Podáváme horké jako hlavní jídlo nebo v polovičním množství jako teplý předkrm.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka