Irské farmářské brambory - recept cpt. Cooka
Farmer's potatoes
4 porce:  70 dkg brambor, 1 lžíce másla, 17.5 dkg prorostlé slaniny, 1  cibule, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1.5 dl smetany, 3 lžíce mléka, 10 dkg tvrdého sýra, 1  šalotka
Oloupané brambory nakrájené na plátky povaříme ve vodě 5 - 10 minut, aby změkly, potom vodu slejeme. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na pánvi osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s cibulí krájenou na tenké půlměsíčky. Když cibule změkne, směs dosolíme a opepříme. Do vymazané zapékací mísy klademe polovinu brambor. Na ně navrstvíme cibulovou směs a na ni druhou polovinu brambor. Smetanu smícháme s mlékem a zalijeme jí brambory, poklademe povrch tenkými plátky tvrdého irského sýra. Nahoru ještě přijdou tenká kolečka šalotky. Zapékáme asi půl hodiny, než je vše měkké a povrch zlatý.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka