Bucatini Amatriciana - recept cpt. Cooka
4 porce:  35 dkg těstovin bucatini nebo špaget, 40 dkg rajčat, 20 dkg guanciale, 1/2 dl bílého vína, 5 dkg strouhaného pecorina, 1  feferonka, sůl, mletý pepř
Omáčka Amatriciana se jmenuje podle města Amatrice v provincii Rieti ve střední Itálii. Její příprava je velmi jednoduchá. Rajčata nařízneme shora do kříže, dáme na minutu do vařící vody, potom rychle ochladíme ve vodě ledové. Oloupeme je a nakrájíme na malé kousky. Zatímco se vaří bucatini ve slané vodě, slaninu nakrájíme na plátky a potom na nudličky. Opražíme ji na pánvi dokřupava. Potom přidáme nejprve bílé víno a po chvíli nakrájená rajčata. Vaříme zprudka dalších asi 5 minut, potom stáhneme z ohně. Feferonku jemně nasekáme a přidáme do omáčky. Těstoviny scedíme, jako obvykle si část slité vody necháme a ředíme jí omáčku. Těstoviny přidáme na pánev k omáčce a asi minutu na ohni promícháme. Strouhaný sýr můžeme také přidat v této chvíli nebo jím sypat porce až při podávání. I když v původním receptu nejsou obsaženy další suroviny, někdy se přidává i cibule nebo česnek.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka