Těstovinový gratin - recept cpt. Cooka
Pasta al gratin
4 porce:  36 dkg krátkých těstovin, 20 dkg zeleného hrášku, 2 plátky šunky, 1 dl mléka, 4 dkg parmazánu, 6 dkg mozzarelly, 1/2 dl panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1  cibule, 2.5 dkg másla, muškátový oříšek, sůl,

bešamel: 8 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 5 dl mléka, muškátový oříšek

Těstoviny (např. mušle conchiglie) uvaříme al dente, vodu slejeme, promícháme je s trochou oleje a necháme zchládnout, zatímco připravujeme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. V hrnci vedle ohříváme mléko, trochu osolené a nastrouháme do něj muškátový oříšek. Když mléko začne vařit, přelejeme je na jíšku, metlou dobře promícháme. Necháme vařit a houstnout za občasného promíchání asi 10 minut.
Na větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme do něj česnek na tenké plátky a nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihodíme krátce blanšírovaný hrášek a šunku nakrájenou na malé kousky. Osolíme a opepříme. Prohřejeme a potom přimícháme bešamelovou omáčku. Nakonec vše stále ještě na ohni dobře promícháme s těstovinami.
Zapékací misku vytřeme olejem, srovnáme do ní těstovinovou směs, posypeme strouhaným parmazánem a kousky (uzené) mozzarelly a vločkami másla. Očistíme okraje mísy od omáčky, aby při pečení nečernala a dáme na 15 minut do trouby ohřáté na 170 °C. Pečeme dozlatova.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka