Perciatelli se sardinkami - recept cpt. Cooka
Perciatelli con le sarde
4 porce:  36 dkg těstovin perciatelli nebo bucatini, 30 dkg čerstvých sardinek, 20 dkg divokého salátového fenyklu, 2  ančovičky, 1 lžíce piniových semínek, 1 lžíce rozinek, 1/2  cibule, šafrán, 1/2 dl panenského olivového oleje, sůl, mletý pepř, strouhanka
Rozinky namočíme do teplé vody. Fenykl očistíme a asi 10 minut povaříme ve velkém hrnci v osolené vodě. Změklý vytáhneme, necháme okapat, vodu nevyléváme. Když fenykl trochu zchládne, vymačkáme z něj vodu a nakrájíme ho nadrobno. Sardinkám odřízneme hlavy a vykostíme je, z každé máme dvě filátka. Opláchneme je a osušíme. Na pánvi na oleji smažíme drobně nakrájenou cibuli spolu s ančovičkami zbavenými soli a kostí. Když cibule změkne, přidáme fenykl, piniové oříšky, okapané rozinky, sůl a pepř. V trošce vody z fenyklu rozpustíme šafrán, přidáme jej do směsi a pak do pánve dáme na 10 minut i sardinky, neotáčíme je.
Ve fenyklové vodě uvaříme perciatelli nebo bucatini al dente. Ocezené vrstvíme do zapékací mísy na střídačku se sardinkovou omáčkou. Posypeme povrch strouhankou a na několik minut dáme pod gril zhnědnout. Chutnají horké i později za studena.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka