Zapečené tortiglioni - recept cpt. Cooka
Tortiglioni pasticciati
4 porce:  36 dkg těstovin tortiglioni, 4  cukety i s květem, 10 dkg másla, 2 plátky vařené šunky, 4 dkg hladké mouky, 1/2 l mléka, 1  mrkev, 1/2  cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, 4 lžíce tvrdého sýra grana padano, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř
Očistíme zeleninu. Mrkev, cibuli a celer nakrájíme na kostičky, osmahneme na polovině másla. Přidáme malé cukety krájené na kolečka a opláchnuté květy rozkrojené na půlky. Osolíme, opepříme a asi 10 minut necháme na středním plameni, cuketa má zůstat mírně křupavá. Připravíme si bešamelovou omáčku: druhou polovinu másla rozmícháme s moukou na světlou jíšku, zalijeme vařícím mlékem a metlou mícháme asi 10 minut, mezičasem osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek. Těstoviny tortiglioni nebo jim podobné uvaříme v osolené vodě al dente, ocedíme a promícháme se zeleninou a šunkou nakrájenou na proužky. Do bešamelu přidáme strouhaný sýr a většinu ho promícháme s těstovinami. Pekáček vymažeme máslem, navrstvíme těstoviny, zalejeme povrch zbylým bešamelem a posypeme sýrem. Dáme zapéci na 15 minut do trouby rozehřáté na 200 °C. Před podáváním necháme chvilku rozležet.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka