Treska z Vicenzy - recept cpt. Cooka
Baccalà alla vicentina
4 porce:  1 kg tresky, 25 dkg cibule, 1/2 dl panenského olivového oleje, 2  ančovičky, 2.5 dl mléka, hladká mouka, 2.5 dkg strouhaného parmazánu, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Sušenou tresku na 12 hodin namočíme do vody. Před přípravou ji osušíme a pinzetou odstraníme zbývající kosti. Filátka tresky rozkrojíme podélně na dvě části a ty potom příčně, každou na 4 - 5 kousků. Obalíme je v hladké mouce ze všech stran. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme v něm zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. K cibuli natrháme na kousky ančovičky a necháme je rozpouštět na vyšším plameni, mícháme dřevěnou vařečkou. Směs opepříme a stáhneme z ohně, když trošku vychladne, přidáme k ní ještě nadrobno nasekanou petrželku.
Zapékací mísu vymažeme trochou oleje, naklademe do ní kousky tresky kůží dolů. Zalejeme opatrně mlékem, aby nespláchlo z ryby všechnu mouku a následně pokryjeme cibulovou směsí. Velmi opatrně osolíme a posypeme povrch strouhaným parmezánem. Zapečeme 30 - 40 minut v troubě rozehřáté na 170 - 180 °C, dokud povrch nebude krásně růžový.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka