Paštika z králíka s pomerančovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg vařeného králíka, 25 dkg anglické slaniny, 1  cibule, 2  vejce, 1  žloutek, mletý pepř, sůl, 1 dl šlehačky, 2 lžíce strouhanky, vepřové sádlo na vymaštění formy, 20 dkg anglické slaniny - tenké plátky na vyložení formy,

pomerančová omáčka: 4  pomeranče, 2 lžíce krystalového cukru, 4  hřebíčky, badyán, 1 špetka soli, 1 špetka chilli, mletý zázvor, 5 cl koňaku nebo brandy, 5 dkg másla

Přední část králíka a/nebo hřbet uvaříme asi hodinu v zeleninovém vývaru doměkka. Vývar potom přecedíme a použijeme na polévku, maso po vychladnutí obereme z kostí a dvakrát najemno pomeleme na masovém strojku spolu s oloupanou cibulí a větší polovinou slaniny. Zbylou část slaniny nakrájíme na kostičky a vypražíme na pánvi. Potom ji přimícháme k mletému masu. Dále přidáme vajíčka, smetanu, strouhanku, trošku mletého pepře a sůl. Důkladně vše promíchame. Formu na paštiku vymažeme sádlem, vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme fáší, několikrát sklepneme, aby uvnitř nezůstaly vzduchové bubliny, zakryjeme i shora slaninou a pečicím papírem nebo alobalem a pečeme položené v pekáči ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 165 °C asi 80 minut.
Paštiku necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, vyklopíme ji a krájíme na porce, podáváme s pomerančovou omáčkou nebo brusinkami, různými druhy chutney, bílým chlebem nebo toasty.
Pomerančová omáčka: Z pomerančů vymačkáme šťávu. V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme šťávou, mícháme, až se karamel rozpustí, přidáme celé hřebíčky, mletou skořici, badyán a redukujeme. Když tekutina zhoustne, dochutíme špetkou soli, chilli, mletým zázvorem a koňakem. Krátce provaříme až do konzistence řídkého medu, odstavíme a pro zhoustnutí vmícháme už bez vaření máslo.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka