Lasagne z Valle d'Aosta - recept cpt. Cooka
Lasagne alla valdostana
4 porce:  40 dkg lasagní, 20 dkg tvrdého sýra fontina, 30 dkg rajčat, 2.5 dl mléka, 6 dkg másla, 2  žloutky, 4 listy šalvěje, sůl, mletý pepř
Nakrájíme sýr fontina na proužky, v misce je zalejeme mlékem a necháme nasáknout po dobu asi 1 hodiny. Lasagne uvaříme ve vařící osolené vodě al dente a po vyjmutí osušíme. Rajčata blanšírujeme krátce ve vařící vodě, necháme okapat, oloupeme slupku a zbavíme je semínek, potom je rozmixujeme. Ze sýra slejeme mléko a necháme ho rozpustit ve vodní lázni, pak přidáme žloutky a rajčatové pyré, dosolíme a opepříme, stáhneme z ohně. Dno máslem vymazané zapékací misky pokryjeme těstovinami, rozetřeme na ně omáčku a další vrstvy střídáme. Poslední vrstvu těstovin potřeme zbývajícím máslem, přidáme lístky šalvěje. V troubě předehřáté na 180 °C zapečeme po dobu 15 - 20 minut. Vyjmeme z trouby, necháme několik minut rozležet a podáváme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka