Kachnička s vánoční nádivkou pečená do křupava - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1  kachna, 2  housky, 5 dkg slaniny, 2 dl smetany, 2  vejce, 10 dkg fíků, 10 dkg datlí, 5 dkg kandované pomerančové kůry, 1  jablko, 10 dkg vlašských ořechů, 1 svazek zelené petrželky, mletý pepř, sůl, 1 dl brandy, 1 dl medu
Kachnu očistíme a osolíme. Špek nakrájený na kostičky vypečeme, přidáme nakrájené housky, zalijeme smetanou a necháme prosáknout. Přidáme nakrájené fíky, datle, kandovanou kůru, jablko, ořechy, sekanou petrželku. Do zchladlé směsi vmícháme vejce, sůl a nádivkou naplníme kachnu. Pokud nádivka zbude, dáme ji péct do pekáčku pod kachnu.
V brandy rozmícháme med a marinádou potřeme kachnu, kterou vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme vodou a pečeme pozvolna při 150 °C podle velikosti kachny asi 2,5 hodiny, poté otočíme a při 180 °C dopečeme dozlatova. Podáváme se zelím (viz recept <>) a knedlíkem (např. <>).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka