Bílá rybí polévka s žemlovými noky - recept cpt. Cooka
8 porcí:  

rybí vývar: 1  hlava z kapra, 2  mrkve, 1/2  celeru, 2  petržele, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 2 snítky zelené petrželky kudrnky, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 5  bobkových listů, sůl,

polévka: 5 dkg másla, 3 lžíce hladké mouky, 1.5 l rybího vývaru, muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř, 1 stroužek česneku, 2.5 dl smetany, jikra a mlíčí,

zelenina do polévky: mrkev, celer, petržel, máslo

Tato rybí polévka v sobě skrývá nejenom bohatou delikátní chuť po použitých surovinách, ale i více než stoletou tradici. Na Štědrý večer si na ní pravidelně pochutnávali šlechtici ze zámku Kozel u Plzně.
Hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby vložíme do studené vody s očištěnou, nahrubo nakrájenou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1-2 hodiny. Během doby vaření si připravíme <<žemlové noky>> a další vložky do polévky. Mlíčí a jikry nakrájíme na větší kousky, uvaříme v osolené vodě nebo stejným způsobem jako noky - na sítku v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky a krátce orestujeme na másle, aby zůstala křupavá.
Když je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme trochu zchládnout. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem, přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Servírujeme na talíře noky po třech, na ně trochu restované zeleniny, kousek mlíčí nebo jiker a zalít bílou polévkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka