Vianočná šošovicová polievka z Horehronia - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg uzeného vepřového kolena, 10 dkg čočky, 15 dkg brambor, 1.5 dl mléka, 2 dkg hladké mouky, 4 dkg vepřového sádla, 1.5 dkg slaniny, 1.5 dkg česneku, 1 lžička mleté papriky, sůl, mletý pepř, bobkový list
Uzené koleno vaříme ve vodě s bobkovým listem a celým černým pepřem do změknutí. Když koleno měkké, vyjmeme ho z hrnce a přidáme do vody propláchnutou čočku. Tu uvaříme do poloměkka a potom přidáme brambory nakrájené na menší kostičky. Ze slaniny, vepřového sádla, česneku a mleté červené papriky si připravíme zápražku, kterou zalejeme vlažným mlékem a rozmícháme v polévce.
Do hotové polévky přidáme nakrájené uvařené koleno a vše ještě dochutíme solí a mletým pepřem. Při podávání můžeme polévku doplnit na másle opečenými dubáky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka