Liptovská kapustnica so švábkou a slepou kurou - recept cpt. Cooka
6 porcí:  25 dkg kysaného zelí, 1/2 l vody z kyselého zelí, 20 dkg klobásy, 2 dkg sušených hub, 20 dkg uzeného masa nebo uzeného kolena, 20 dkg vepřového plecka nebo křížových kostí, 6  brambor, 25 dkg čerstvých širokých nudlí, sůl, mletý pepř, mletá paprika,

slepá kura: 15 dkg starších rohlíků, 15 dkg uzené slaniny, 10 dkg cibule, 3  vejce, polohrubá mouka (nebo krupice) na zahuštění, kypřící prášek do pečiva, sůl, mletý pepř, 2 dkg česneku (nemusí být), 10 g zelené petrželky, 1/2 g majoránky (také nemusí být)

Vepřové maso uvaříme ve vodě, vyjmeme a vývar použijeme na přípravu polévky. Do vývaru dáme uzené maso, přidáme pokrájené kysané zelí, dolejeme vodou z kysaného zelí a vaříme. Když je maso téměř hotové, přidáme celé malé brambory (švábku), klobásky, sušené houby a dovaříme do měkka. Jemně osolíme a opepříme podle chuti. Pokud jsme použili světlé zelí, přidáme pro barvu trošku mleté papriky. Vepřové maso, klobásky a uzené maso můžeme nakrájet do polévky, ale konzumovalo se i samostatně s červenou řepou a křenem (a také slepou kurou, pokud se jich navařilo více) jako hlavní jídlo.
Během vaření připravíme 'slepou kuru' (žemlový knedlíček): starší rohlíky nakrájíme na na menší kostky, slaninu na kostičky, cibuli nadrobno. Cibuli můžeme se slaninou i krátce orestovat. Všechny suroviny dáme do mísy. Přidáme vajíčka, špetku kypřícího prášku do pečiva, mouku podle potřeby, sůl, pepř, utřený česnek a nasekanou petrřelovou nať. Všechno zlehka promícháme na hustější hmotu a z ní vytvarujeme středně velké koule, po jedné na porci. Vaříme je přímo v polévce.
Při podávání dáváme na talíř uvařené širší domácí nudle, jeden celý uvařený brambor, jedno slepé kuře.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka