Tradičná trenčianska vianočna kapustnica - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg kysaného zelí, 20 dkg cibule, 5 dkg česneku, sůl, mletý pepř, 2 dkg mleté papriky, 5 dkg sušených hub, 15 dkg sušených švestek, 50 dkg brambor, 1 l zeleninového vývaru, 20 dkg oleje
Kysané zelí zcedíme a vodu z něj odložíme pro případné dolévání a dokyselení. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno a spolu s rozmáčknutým a nasekaným česnekem orestujeme na oleji do sklovita. Přidáme mletou papriku, trošku orestujeme, jen krátce, aby paprika nezhořkla, zalejeme vývarem a přidáme nasekané zelí. Přidáme den předem pro změknutí namočené sušené hříbky. Ty můžeme nasekat, ale i ponechat větší. Ke zvýraznění chuti můžeme přidat bobkový list a nové koření, ale pokud máme dobré domácí zelí, tak to ani není potřeba. Celou směs dosolíme, opepříme, nevaříme dlouho, aby se zelí nerozvařilo. Přibližně 20 minut před dovařením přidáme najemno nastrouhané brambory na zahuštění a nakrájené sušené švestky. Dochutíme a podáváme na sváteční stůl.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka