Jablečný závin z pivního těsta - recept cpt. Cooka
1 dávka:  40 dkg hladké mouky, 12.5 dkg másla nebo ztuženého rostlinného tuku, 2 dl 10° piva, 60 dkg jablek, 6 lžic strouhaného perníku, 8 dkg rozinek, 8 dkg vlašských ořechů, mletá skořice, cukr krupice podle chuti, 1  vanilkový cukr, 1  vejce na potření
Z mouky, másla a piva vypracujeme hladké těsto, které položíme na talířek a přikryjeme nahřátým kastrůlkem na půl hodiny. S těstem se dobře pracuje, je velmi tvárné. Avšak jako při každém pečení záleží na kvalitě mouky. Některá pije více, některá naopak. Pracujte s tukem mírně změklým při pokojové teplotě, nerozehřívejte ho například v mikrovlnné troubě ani žádné jiné.
Očištěná jablka nakrájíme na tenké plátky, v míse smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy, skořicí a cukrem. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta jeden nebo dva pláty (podle toho, jestli chceme mít jeden nebo dva záviny), posypeme strouhaným perníkem a rozprostřeme náplň. Zabalíme, kraje utěsníme, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat sezamovým semínkem. Těsto na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou a pečeme při 160-170 °C dozlatova, zhruba 45 minut. Po upečení nechte závin chvilku 'vydechnout', ještě vlahý jej nakrájejte. Zůstane pak pěkně křehký.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka