Vinné klobásy - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1 kg vepřového plecka bez kůže, 60 dkg vepřového bůčku bez kostí a kůže, 3  žemle, 2 dl bílého vína, 2 dl smetany nebo mléka, 2 g mletého pepře, 1 g muškátového květu, citrónová kůra, sůl
Maso večer nakrájíme na kostky 1x1 cm nebo i menší, osolíme a opepříme, dáme si dvojku bílého, maso dáme do ledničky a jdeme spát. Ráno maso každé zvlášť pomeleme, libové co nejjemněji, raději dvakrát, tučný bůček jen jednou. Housky v míse namočíme do mléka a roztřeme na velmi jemnou hmotu, aby kůrky nebyly znatelné. Potom přidáme jemně umleté maso a mícháme tak dlouho, až se spojí s rohlíky a mlékem v celistvou hmotu. Dokud nás nebolí ruka, tak to není hotové. Potom přidáme zbylé koření a víno, zamícháme a nakonec domícháme tučné mleté maso. To mícháme jen tak dlouho, aby zůstalo v hmotě v jemných, sotva znatelných zrnkách, ale nebylo rozmačkáno. Když by měla být hmota příliš hustá, přidáme víno. Kousek hmoty osmažíme na pánvi nebo prohřejeme v mikrovlnce a ochutnáme, abychom v případě potřeby mohli dokořenit. Naplníme do vyčistěných a propláchnutých střívek, zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme v troubě nebo obalené v mouce smažíme na pánvi, tradičně zamotané do spirály spíchnuté dohromady špejlí.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka