Svíčková podle Romana Pauluse - recept cpt. Cooka
5 porcí:  1 kg hovězí svíčkové, 5 dkg slaniny, 20 dkg kořenové zeleniny, 10 dkg cibule, 5 cl citrónové šťávy, 7.5 dl hovězího vývaru, 3 dkg hořčice, 2 lžičky krystalového cukru, 5 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, 50 dkg smetany, olej, sůl, mletý pepř, ocet, bobkový list, nové koření
Rozehřejeme olej ve středně velkém hrnci, přidáme osolenou hovězí a prošpikovanou svíčkovou, zprudka opečeme ze všech stran a dáme stranou. V hrnci necháme rozškvařit slaninu, přidáme máslo, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme hořčici, zamícháme, podlejeme vínem a citronovou šťávou, necháme provařit 2 minuty. Do hotového základu zpět vložíme opečenou svíčkovou, koření, podlijeme vývarem a dusíme do měkka minimálně 20 minut. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vývarem.
Vyjmeme svíčkovou, šťávu svaříme na poloviční množství a zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Za stálého míchání provaříme 10 minut, dochutíme a scedíme. Plátky masa s jemnou omáčkou podáváme s houskovými knedlíky a brusinkovou omáčkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka