Bramborové pyré s fenyklem a česnekem - recept cpt. Cooka
Purée de fenouil, pommes de terre et ail
4 porce:  1 hlávka česneku, 80 dkg moučných brambor, 2  salátové fenykly, 7 dkg másla nebo extra-virgin olivového oleje, 1.2 dl mléka nebo smetany, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, hlávku česneku rozdělíme na stroužky a ty také oloupeme. Brambory s česnekem povaříme ve slané vodě asi 20 minut. Bulvy fenyklu očístíme, zelené lístečky oddělíme a zbytek nahrubo nakrájíme. V hrnci se silným dnem rozehřejeme třetinu másla, přidáme fenykl a zakrytý dusíme asi 25 minut na mírném ohni, aby byl měkký, ale ještě nezlátl. Slejeme vodu z brambor a rozmačkáme je na kaši. Z fenyklu uděláme pyré mlýnkem na zeleninu, přidáme je do brambor se zbývajícím máslem nebo olejem. Na brambory ani na fenykl nepoužijte mixér, pyré by bylo příliš lepkavé. Mléko nebo smetanu prohřejeme a vmícháme do kaše, aby byla lehká a krémová. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ještě vše prohřejeme na mírném ohni, vmícháme nasekané lístky fenyklu a podáváme rychle na nahřátých talířích.
Tato bramborová kaše provoněná fenyklem a česnekem je vhodná k rybám, kuřecímu nebo vepřovému masu. Existuje navíc spousta variant: česnekovou chuť můžete zvýraznit přidáním kaše z pečeného česneku, naopak fenyklovou vůni přidáním fenyklových semínek během dušení fenyklu. Mléko snadno nahradíte rybím vývarem. Nebo lze půlku mléka zaměnit pomerančovou šťávou a muškát strouhanou pomerančovou kůrou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka