Mátový rosol - recept cpt. Cooka
4 dávky:  3.75 dl těsně stlačených lístků máty peprné, 5.5 dl vody, 3 cl citrónové šťávy, 8.75 dl krystalového cukru, 8.5 cl tekutého pektinu, volitelně i zelené potravinářské barvivo
Předem si připravte sterilizované čtvrtlitrové skleničky, nejlépe je zalít po vrch studenou vodou v zavařovacím nebo jiném velkém hrnci, vodu přivést k varu a nechat mírně povařit. V cedníku nad dřezem důkladně propláchněte lístky máty tekoucí studenou vodou. Třepáním pak mátu zbavíte zbylé tekutiny a najemno nakrájíte. V hrnci se smíchá máta s vodou, na středním plameni přivede k varu, potom stáhněte ze sporáku a nechte stranou marinovat asi 10 minut. Následně se vše přecedí přes plátýnko, nejlépe do skleněné odměrky, potřebujete odměřit jen mátou provoněnou tekutinu (mělo by být 425 ml na 4 skleničky). Ve velkém nerezovém kastrolku smícháte mátovou vodu, citrónovou šťávu a cukr. Při vysoké teplotě, za stálého míchání přivedete k varu. Vmícháte tekutý pektin a dále vaříte asi 1 minutu, stále míchajíce. Pokud chcete, můžete přidat zelené potravinářské barvivo. Stáhnete z ohně, děrovanou nerezovou naběračkou odstraňte z povrchu pěnu (pokud se před vařením přidá do vody půl lžičky másla, pěny se vytvoří méně).
Skleničky se musí plnit rychle, želé bude tuhnout. Vytáhněte opatrně skleničku z horké vody, vodu vylijte zpět do hrnce, skleničku neosušujte, stačí položit na připravený suchý ručník. Rychle ji naplňte nalitím nebo naběračkou, asi půl centimetru pod horní okraj. Ubrouskem nebo papírovým ručníkem očistíte její vrch, aby nikde nebyla potřísněná zbytky. Zašroubujete víčko, které musí také před tím chvíli strávit v horké vodě. Když jsou všechny skleničky naplněné, vrátíte je do zavařovacího hrnce a dolejete horkou vodou, aspoň 2,5 cm nad vršky. Zakryjete poklicí, vodu přivedete k varu a vaříte 10 minut, čas se počítá od začátku varu. Potom sporák vypnete, sundáte poklici a necháte 5 minut dojít. Skleničky se vyjmou z kastrolu a na 24 hodin nechají v klidu vychladnout. Potom vyzkoušíte uzávěry, měly by být lehce vypouklé a nepodlehnout tlaku prstu. Pokud není v pořádku, musí sklenička do ledničky a rychle zkonzumovat. Ty bezproblémové se opláchnou, osuší, popíší a dají skladovat na suché a tmavé místo.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka