Venkovská klobása - recept cpt. Cooka
1 dávka:   vepřová nebo skopová střeva, 101 dkg vepřového ramínka nebo plecka, 34 dkg syrového vepřového sádla, 3 lžičky hrubé soli, 3/4 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1.5 lžičky sušené šalvěje, 1/4 lžičky saturejky, 3/4 lžičky moučkového cukru (volitelně), 1/2 lžičky mleté papriky
Před domácí výrobou klobásek je potřeba si předem vše připravit. Horkou vodou omyjte vše, co přijde do styku s masem, důkladně krájecí desku. Nachystejte si všechny nástroje: mlýnek, plničku, nože, vařečky a velkou mísu na promíchání. Nástroje a části mlýnku sterilizujte přelitím vřelou vodou a nechte je vychladnout. Sundejte si prstýnky a ruce důkladně omyjte. Střívka (zhruba metr na kilo masa) propláchněte studenou vodou, aby se zbavila soli. Zalejte je v míse a nechte ve vodě asi půldruhé hodiny. Potom jeden konec navlékněte na kohoutek a pusťte pomalu vodu, aby se postupně naplnila a propláchla i uvnitř. Odložte je do mísy s vodou, do které se přidá lžíce octa, aby střeva změkla a zprůsvitněla, klobásky budou na pohled lépe vypadat. Ve vodě je nechte, než bude připravená náplň, těsně před plněním vodu slejte a osušte je.
Vychlazené maso nakrájíte na kostky o hraně asi 2.5 cm, sádlo také nařežte a obojí nechte před mletím asi půl hodiny ztuhnout v ledničče. Potom obojí pomelte na mlýnku s otvory 6 mm nebo menšími. V míse rukou promíchejte s veškerým kořením a pokud budete plnit ruční plničkou, prožeňte směs ještě jednou mlýnkem. Nasaďte střívka na plnící nástavec a pomalu plňte připravenou směsí, když je naplněno asi 5 cm, udělejte na konci střeva jednoduchý uzel. Pokračujte, až je použita všechna klobásková směs. Přidávejte najednou jen malé množství masa, střeva plňte pevně, ale nepřekročte mez, aby nepraskla. Dodržujte stejnou tloušťku, vyhněte se pokud možno vzduchovým bublinám. Nakonec stáhněte zbytek střeva z plnícího nástavce. Začněte od zavázaného konce a po 8 - 9 cm klobásku dvakrát až třikrát překruťte, čímž získá tvar buřtu, pokračujte až do konce. Ostrým nožem spoje přeřízněte a odřízněte prázdný konec, při správném naplnění směs zůstane uvnitř.
Protože klobásky obsahují syrové vepřové, musí se pomalu a důkladně povařit, v nízkém hrnci nebo na páře je nechte vařit nejméně 5 minut. Potom se můžou osmahnout na pánvi na rostlinném oleji nebo grilovat na grilu. Jejich chuť ovšem víc vynikne, když koření před konečnou přípravou dostane příležitost se rozležet, stačí je na plechu v jedné vrstvě nechat pár hodin v ledničče. Jestli nesníte všechny naráz, mohou se až na 10 týdnů nechat zamrazit zabalené ve voskovém papíře a mikrotenovém sáčku.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka