krevety - recept cpt. Cooka
Krevety patří mezi korýše – podobně jako langusty či krabi. Obvykle mají pět párů tzv. kráčivých nohou a na naší planetě patří ke starousedlíkům: žijí tu už více než 200 milionů let. Taky jsou to poměrně dlouhověcí tvorové, pokud se jim podaří vyhnout se všem rybářským lodím, které jim během života zkříží cestu, údajně se mohou dožít i sta let.
Při obstarávání krevet je potřeba vědět, že jejich velikost se uvádí v countech, což je jednotka, která udává průměrný počet krevet v jedné britské libře (zhruba půl kila). Malé "koktejlové" krevetky tak mohou nést označení 300 až 500, neloupané tygří i pouhých 8. U balených krevet bývá uváděno zkratkou, jak jsou krevety předpřipraveny: SO značí shell on, tedy neloupané, HO - head on, jde o krevety s hlavou, naopak HL jsou bez hlaviček, headless. Loupané krevety připravené rovnou k vaření bývají značeny peeled, deveined, respektive easy peel.
Základní dělení krevet je podle místa výskytu: krevety teplomilné a ty, které raději vodu studenou. Ty, které si libují v teple, jsou přitom podstatně větší (mohou mít až 20 cm) než ty, co žijí ve studených severních mořích, například při pobřeží Aljašky, Grónska nebo Islandu. Na druhou stranu pro nás jsou krevety ze severních moří vhodnější z hlediska transportu: je to sem blíž než z Thajska, Číny nebo Brazílie, odkud pochází většina velkých teplomilných druhů.
U krevet a mořských plodů bedlivě kontrolujte kvalitu a čerstvost: skořápky musejí být lesklé, neporušené a krevety by měly příjemně vonět. I superčerstvé krevety se kazí opravdu rychle – pokud je tedy nestihnete zpracovat v den, kdy jste je koupili, alespoň jim odstraňte hlavičky, ty totiž zkáze podléhají nejdřív. Nevyloupané ocásky pak ještě v chladničce den dva vydrží.
Většinu druhů je potřeba tedy vyloupat. Nejprve odlomíte hlavičku, potom krevetu opatrně vyloupnete z krunýře a nakonec hřbet na horní straně zlehka naříznete, abyste mohli odstranit tmavé střívko uvnitř. Poslední článek a ocasní ploutvička se většinou nechávají neoloupané – při jídle se za ně kreveta dobře drží. Pokud by se vám zdálo, že takto předpřipravené krevety se při tepelné úpravě zbytečně vysuší, můžete loupat až po ní, loupaná verze je ale neskonale komfortnější, a pro přípravu krevet v těstíčku dokonce nutná.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka