Jarní zeleninové ragú - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  citrón, 2  artyčoky, 2 lžíce másla, 2 plátky anglické slaniny, 1/2 šálku karotky, 4  jarní cibulky, sůl, mletý pepř, 1/4 šálku kuřecího vývaru, 1/4 šálku crème fraîche, 1 šálek zeleného hrášku nebo vyloupaných čerstvých fazolí, 1 hrst koriandrových lístků, citrónová šťáva na dochucení
Naplníme větší mísu vodou a vymačkáme do ní citrónovou šťávu. Artyčkokům odřízneme stonek a horní zhruba 2/3, řez vždy hned potřeme citrónem, aby nestačil změnit barvu. Oloupeme a ostrým nožem odřízneme tvrdé vnější lupeny, opět potřeme. Kávovou lžičkou vyloupneme chmýří ze středu a artyčok odložíme do vody s citrónem. Mrkve očistíme a rozřízneme po délce.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme tenké plátky slaniny nakríajené na malé obdélníčky a necháme asi 5 minut zhnědnout. Artyčoky podle velikosti rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky a přidáme na pánev spolu s mrkví a na větší kousky nakrájenou jarní cibulkou. Osolíme, opepříme, zalejeme vývarem. Přikryjeme a dusíme do měkka, 7-10 minut. Přidáme hrášek a jen minutu zase dusíme, pokud se tekutina odpařila, trochu přilejeme. Po odstavení vmícháme crème fraîche, podle chuti dokyselíme citrónem. Podáváme horké, zasypané sekaným koriandrem nebo estragonem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka