Mušle ve vinné páře - recept cpt. Cooka
4 porce:  90 dkg mušlí, 1/3 šálku suchého bílého vína, 2  bobkové listy, 1  šalotka, 1 stroužek česneku, 3 kuličky celého pepře, 1 lžička másla, 1 hrst zelené petrželky
Mušle zkontrolujeme, vyhodíme všechny otevřené. Kartáčem všechny odrhneme, odstraníme vousy (byssová vlákna). Do velkého hrnce dáme víno, bobkový list, nadrobno nakrájenou šalotku a najemno nasekaný česnek a přivedeme k varu. Přidáme mušle, zakryjeme poklicí a počkáme, až se v páře všechny otevřeou, asi 5 minut. Děrovanou naběračkou přeneseme do velké mísy mušle, teď naopak vyhodíme ty, které se neotevřely. Do zbylé tekutiny vmícháme máslo, případně mletý pepř a směsí mušle přelejeme, posypeme zelenou petrželkou. První musíme sníst rukama, další už můžeme nabírat prázdnou mušlí jako kleštičkami. Podáváme s dobrým chlebem na vytření omáčky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka