Višňový kompot s citrónem a vanilkou - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1 kg višní, 1/2  citrónu bez chemie, 1  vanilkový lusk, 1/2 šálku krystalového cukru, 1/2 šálku želírovacího cukru 1:1, 2 šálky vody
Višně opláchneme, stopky neostraňujeme celé, protože pak by plody přicházely o šťávu, ale odstřihneme na délku asi 2 cm. Z citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu, vanilkový lusk podélně rozřízneme. Višně a citrónovou kůru vložíme do sterilovaných skleniček. Cukr, želírovací cukr, citrónovou šťávu, vanilku a vodu smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Chvíli povaříme a necháme sirup trochu rozležet a zchládnout, potom jím zalejeme ovoce ve skleničkách. Zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci nebo v troubě 20 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka