Jelení hřbet pečený v bylinkách - recept cpt. Cooka
6 porcí:  jelení hřbet, mletý pepř, sůl, olivový olej, hořčice, bylinková směs (petrželka, tymián, majoránka, rozmarýn), česnek,

omáčka: ořezy z masa, 2 lžíce brusinek, 5 cl červeného vína, bylinková směs (majoránka, tymián, rozmarýn), 1 stroužek česneku, 5 kuliček jalovce, 6 lžic demi glace, 4 kostky čokolády, aceto balsamico, sůl,

grilovaná zelenina: 1 stroužek česneku, 5 snítek tymiánu, 1  paprika, 1  salátový fenykl, 1  cuketa, olivový olej, mletý pepř, sůl

Jelení hřbet očistíme, opepříme, osolíme, vložíme na pánev s rozpáleným olejem a prudce a krátce ze všech stran opečeme. Hřbet vyjmeme. Olej a šťávu z pánve nevyléváme, později ji použijeme na přípravu omáčky. Bylinky nasekáme s česnekem a smícháme s trochou oleje, trochu osolíme, opepříme a touto směsí hřbet potřeme. Hřbet pečeme 3-3,5 hodiny ve vyhřáté troubě při 80 °C.
Do pánve po jelením hřbetu vložíme ořezy z masa, opečeme je, přidáme brusinky, červené víno a bylinky, česnek na plátky, kuličky jalovce, demi glace a redukujeme na konzistenci omáčky. Poté přecedíme, rozpustíme pár čtverečků čokolády, ochutíme několika kapkami balsamikového octa a solí a podáváme k masu se zeleninou.
Česnek a tymián nasekáme najemno, papriku, fenykl a cuketu nakrájíme na delší tenké plátky. Na pánvi na troše oleje opečeme zeleninu dozlatova, otočíme a přidáme česnek s tymiánem.
Příloha: polenta

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka