Sladkokyselé nakládané okurky - recept cpt. Cooka
7 dávek:  3.5 kg okurek nakladaček, 1/2 l kvasného bzeneckého nebo znojemského 8% octa, 1.5 l vody, 6 dkg soli, 14 dkg krystalového cukru, 14 kuliček náhradního sladidla, 1 lžíce hořčičného semínka, 14 kuliček nového koření, 14 kuliček celého pepře, 2  bobkové listy, 2  hřebíčky, 21 koleček mrkve, 1/2  cibule, kopr
Vodu s cukrem a kořením chvíli povaříme, přilijeme ocet, znovu přivedeme k varu a vypneme. Přimícháme umělé sladidlo a necháme trochu zchládnout. Do vymytých zavařovacích sklenic 720 ml dáme na dno pár koleček mrkve, kolečko cibule a snítku nebo květ čerstvého kopru. Malé okurky očistíme kartáčkem ve vodě a plníme jimi sklenice. Podle chuti a rodinných tradic se může přidat pár koleček křenu nebo půl stroužku česneku, někdo dává kousek feferonky, estragon, koriandrová semínka, lístek bazalky, čtvrt kolečka citrónu i s kůrou. Okurky zalejeme teplým nálevem, sklenice zavíčkujeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka